• Program: Luni - Vineri | 8.00 – 18.00
  Societate Prestatoare de Servicii Energetice pentru Localități | Autorizație ANRE
Regiment 11 Siret nr. 39, bl. C24, Galati

Auditare energetica pentru cladiri si locuinte

Auditare energetica pentru cladiri si locuinte

Serviciul de auditare energetică pentru cladiri si locuinte, oferit de CERTICORP, vine ca raspuns al cerintelor legislative si al normelor europene adoptate in acest sens, precum legea nr. 372/2005 ce are ca scop constientizarea importantei eficientei energetice si a imbunatatirii performantei energetice a cladirilor. Obiectivul principal al acestui serviciu este acela de a determina cele mai fezabile solutii de crestere a eficientei energetice, inclusiv certificarea energetica a cladirii.
Auditarea si certificarea se elaboreaza pentru cladiri aflate in faza de constructie, noi sau existente, in cazul in care se incheie contracte de vanzare-cumparare sau inchiriere;
Pentru toate categoriile de cladiri ce se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului pentru a fi pus la dispozitie potentialului cumparator sau chirias.

Deasemenea, Avizul Energetic sau Certificatul Energetic este necesar pentru:

 • locuinte unifamiliale
 • blocuri de locuinte
 • birouri
 • cladiri de invatamant
 • spitale
 • hoteluri si restaurante
 • sali de sport
 • cladiri pentru servicii de comert
 • alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

Pentru cladirile existente ce necesita lucrari de reabilitare termica, finantate din fonduri publice si/sau credite externe contractate sau garantate de stat, fundamentarea oportunitatii si necesitatii interventiei se face prin Raport de audit energetic, parte componenta a studiului de fezabilitate.

//certicorp.ro/wp-content/uploads/2016/11/certificat-energetic-1.jpg

Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/ proprietarului si se cuprinde in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau de proprietar pana la constituirea acesteia.

In timp ce un certificat energetic contine profilul energetic al cladirii/unitatii de cladire in stadiul in care ea se afla la momentul realizarii calculului energetic,

AUDITUL ENERGETIC propune solutii pentru imbunatatirea performatelor energetice ale unei cladiri.

Solutiile propuse in pachetele date in raportul de audit energetic, fac referire atat la anvelopa cladirii cat si la sistemul tehnic al cladirii, prin acesta intelegandu-se ansamblul de echipamente tehnice ce echipeaza cladirea pentru incalzire, racire, ventilare, apa calda, iluminat sau o combinatie a acestora, cu scopul de a asigura nivelul optim de comfort.

Auditul energetic este definit in Legea 372/2005  ca fiind reprezentat de totalitatea activitatilor specifice prin care se obtin date corespunzatoare despre profilul consumului energetic existent al unei cladiri / unitati de cladire si, dupa caz, de identificarea si de cuantificarea oportunitatilor rentabile de economisire a energiei prin identificarea solutiilor de crestere a performantei energetice, de cuantificare a economiilor de energie si de evaluare a eficientei economice a solutiilor propuse cu estimarea costurilor si a duratei de recuperare a investitiei, precum si de elaborare a raportului de audit energetic.

Auditul energetic are rolul de a evidentia solutiile optime ce pot fi aplicate pentru scaderea consumului energetic si implicit a emisiilor de gaze poluante rezultate.

In general se observa in cazul reabilitarii blocurilor de locuit, doar izolarea termica a peretilor exteriori si inlocuirea tamplariei exterioare. Este bine de stiu ca un rol semnificativ in reducerea pierderilor de caldura il joaca si izolarea terasei imobilului cat si a placii peste subsol (care nu se vad). Instalatiile din subsol de asemenea trebuie refacute, inlocuindu-se cu conducte noi si izolate. Toate aceste lucrari care se prevad in auditul energetic al cladirii se vor analiza din punct de vedere economic, varianta optima si fezabila fiind recomandata pentru implementare.

Elementele tehnice si economice necesare alegerii celei mai bune solutii de reabilitare/modernizare termo-energetica se inscriu intr-un raport de audit, document ce se imnaneaza beneficiarului.

Ca urmare a reabilitarii/modernizarii cladirii, se obtin atat economii de energie, incadrarea intr-o clasa energetica superioara, cat si un confort sporit pentru locatarii imobilului.