• Program: Luni - Vineri | 8.00 – 18.00
    Societate Prestatoare de Servicii Energetice pentru Localități | Autorizație ANRE
Regiment 11 Siret nr. 39, bl. C24, Galati

Masuratori si buletine PRAM

Masuratori si buletine PRAM

Buletinul de verificare PRAM se intocmeste in urma verificarii PRAM si cuprinde:

  • Conditiile de masurare
  • Tipul aparatului folosit la masuratoare
  • Numele executantul si locul masurarii, acestea fiind necesare la controalele efectuate de Protectia Muncii,
  • Protectia Consumatorului si Pompierii.
  • Copie dupa certificatul metrologic al aparatului folosit la masurare
  • Copie dupa autorizatia ANRE care da dreptul emitentului sa emita buletin PRAM verificari pram

Scopul verificarii electrice PRAM:

  • prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru
  • prevenirea incendierii cladirilor
  • prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice buletin pram

Detinem atestatele necesare sa remediem eventualele nereguli depistate in urma verificarilor PRAM efectuate. De asemenea oferim gratuit servicii de notificare a scadentei valabilitatii buletinelor PRAM emise.

VERIFICARE PRAM = Verificare electrica prize de pamant, tablouri, utilaje, si prize 230V respectiv 400V aferente instalatiilor pentru orice tip de imobil, in conformitate cu reglementarie in vigoare. Procedura de verificare cuprinde masurarea/verificarea rezistentei de dispersie a instalatiilor de impamantare/paratraznet cat si continuitatii nulului de protectie cu ehipamente verificate si etalonate de laboratoare autorizare.

Verificam si emitem rapoartele de verificare PRAM, avand implementat un sistem de alerta ce va informaza inainte de expirarea acesteia si pentru a se face o noua programare pentru verificarea PRAM.

Contract PRAM = verificarea periodica a instalatiei electrice (prize, tablouri si utilaje). Contractul PRAM este necesar la un eventual control de la ITM, Pompieri (Inspectoratul pentru situatii de urgenta) sau OPC.

Verificarile PRAM cuprind :

  • Rezistenta de dispersie prize de pamant
  • Rezistenta de continuitate pentru prize 230V si 400V, tablouri si utilaje.
  • Rezistenta de izolatie a conductoarelor, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit
  • Verificarea aparatelor de protectie
  • Verificarea disjunctoarelor diferentiale, rezistenta de izolatie a carcaselor aparatelor electrice etc.
  • Verificarea instalatiilor electrice pram

Verificarea prizei de pamant este periodica si este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori cum ar fi: incarcare excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune sau imbatranirea izolatiilor, s.a.m.d.

In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de accident de electrocutare iar in cazul paratrasnetului nu mai prezinta siguranta impotriva loviturilor de trasnet, fapt ce determina in majoritatea cazurilor incendierii.

Procedura de verificare/masurare a prizei de pamant si a continuitatii nulului de protectie cuprinde urmatoarele operatii:
1. Masurarea rezistentei de dispersie la prize de pamant. Verificare prizei de pamant pentru instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletin pentru Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

2.Masurarea rezistentei de disperse la priza de pamant aferenta paratrastrasnet – acolo unde exista. Verificare prizei de pamant aferenta paratraznet, rezistenta de dispersie.

3.Verificarea continuitatii nulului de protectie la prize mono si trifazate. Verificarea continuitatii nulului de protectie in instalatii electrice de joasa tensiune prize 230V/400V de la priza de impamantare pana la ultima priza electrica/utilaj.

4.Verificarea continuitatii nulului de la tablouri electrice la utilaje si prize. Verificarea prizei de pamant in instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletine recunoscute de Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. In consecinta legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic. In urma analizarii acestor masuratori se emit rapoarte de incercari pentru instalatia verificata.

Pentru prevenirea incendiilor, a electrocutarilor si a defectarii aparaturii electrice sau electronice va aducem la cunostinta ca periodicitatea masuratorilor si a verificarilor instalatiilor electrice (PRAM) este indicat sa se faca o data pe timp umed si o data pe timp uscat.

VA ADUCEM LA CUNOSTINTA:
» ca periodicitatea masuratorilor si verificarilor instalatiilor electrice (pram) este o data la 6 luni si este indicat sa se faca o data pe timp umed si o data pe timp uscat.
» masuratorile si verificarile instalatiilor electrice se efectueaza conform STAS 12604/4 si STAS 12604/5.

Baza legala: Verificarea si masurarea vor fi executate in conformitate cu legislatia in vigoare privind normele de sanatate si securitate in munca in instalatiile electrice:

PE 116,
PT-16
Legea 318/2003,
Legea 319/2006,
DGPSI 004,
HG 1146/06 Anexa1 pct 3.3.2.3
Normativ I7-2011

Buletinele PRAM sunt necesare conform legislatiei in vigoare si sunt prezentate la controalele efectuate de Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompieri.

Conform L319/2006 cap IX art 39 alin 9 pct f si g, prin lipsa buletinului PRAM riscati o amenda cuprinsa intr 5.000 si 10.000 lei

f) prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice, precum si pentru prevenirea efectelor electricitatii statice si ale descarcarilor atmosferice;

g) asigurarea si folosirea instalatiilor electrice de constructie adecvate la locurile de munca unde exista pericole de incendiu sau de explozie;

Suntem atestati ANRE tip A1 pentru incercari echipamente si instalatii electrice cu tensiunea nominala de pana la 1000 V (1kV) + laborator autorizat.

CONTACTEAZA-NE PENTRU O OFERTA DE PRET